atelier

EURA

COPWOOD CLOSE

 

 

Refurbishment of a ground floor apartment forming part of a 1980s development in North Finchley. The project included the refurbishment of kitchen and bathroom as well as the upgrading of finishes throughout. 

 

 

With a gross internal area of 47 sq. meters, this was a good size double aspect one bedroom apartment with a lot of light. It did, however, need a general update and the removal of outdated features such as melamine built in wardrobes on the master bedroom. 

 

 

 

Location: North Finchley, London N12​

Client: atelier EURA

 

LOCATION

 

 

 

Part of a well maintained development off a very leafy street in North London and within walking distance to the local amenities of North Finchley, it was a perfect project to deliver with a first time buyer purchaser in mind. 

THE STRATEGY

 

Atelier EURA purchased the property and refurbished it making the most of the existing features which we highlighted, where possible, by enhancing textures. In doing so, and despite the neutral tones, we managed to retain a welcoming feeling throughout.

 

 

 

Following on from previous developments, we continued to firm up a trusted supply chain and trades with whom we will continue to collaborate in order to deliver refurbishments with virtually no wastage.

PRIMARY FEATURES

 

 

FSC approved timbers and non toxic paints were used throughout. 

 

The bricked up fireplace, which has been treated in many different ways across the development , was white washed to offer the living room a contemporary feel and a focal point without the need for demolition. A solid Iroko timber sill and vertically laid mat tiles created a contrasting accent. 

 

We decided to use mat white paint on the doors to give them a chalky finish which contrasted beautifully with the door handles.

 

 

 

KITCHEN AND BATHROOM

 

Kitchens and bathrooms are where the highest expense tends to be made when refurbishing . Furthermore, in new developments, they tend to be limited in space and it is for this reason that one needs to plan them carefully. 

Considering this to be a one bedroom apartment, in Copwood Close we maximised the use of the space available by selecting compact solutions which made the most of the storage.

 

 

 

The white kitchen cabinets, reflected the light and created the illusion of a much larger space. Neutral large porcelain tiles with an off-white tone gave the floor a seamless effect while the sage coloured ones used as a  splashback made the space feel warm.

 

Due to some significant space restrictions in the bathroom , we were forced to to rely on an off the shelf compact solution. Subway tiles were used on the walls and large scale grey tiles both on the floor and as bath panel to crease the illusion of space.

WHY DEVELOP

 

 

Part of the architect's job is to understand the sequencing of works, project requirements and budgets. At atelier EURA we use our own developments to build on our practical experience for the benefit of our clients. 

 

A much simpler project than our previous one, Whitten Lodge, Copwood Close enabled us to continue to improve the quality of finishes and to get closer to our goal which is finding the most efficient ways to plan and deliver projects avoiding unnecessary waste.